Mijnafweer.nl voor alle vragen over het afweersysteem

Monday April 29 2019

Vanaf vandaag is mijnafweer.nl te raadplegen voor alle vragen over het afweersysteem.

Deze website, gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Immunologie(NVVI), legt voor een algemeen publiek eenvoudig én wetenschappelijk betrouwbaar uit hoe het afweersysteem werkt. ‘Wist u bijvoorbeeld dat astma, reuma, multiple sclerose, eczeem en de ziekte van Crohn allemaal worden veroorzaakt doordat het afweersysteem uit balans is geraakt? Dit, maar bijvoorbeeld ook hoe infecties en allergieën ontstaan, komt aan bod op de site’, zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar Oncologie en Ontsteking van Amsterdam UMC en schrijver van de teksten op de site. 

Wel of niet vaccineren
De site is een initiatief van de NVVI, de Nederlandse Vereniging voor Immunologie. ‘Het afweersysteem is steeds vaker in de belangstelling in de media. Een mooi voorbeeld is het veelbelovende succes van immunotherapie bij kanker. Ook is actueel dat er weer meer mazeleninfecties komen door een afnemende vaccinatiegraad’, aldus Edward Knol, immunoloog bij UMC Utrecht  en secretaris van de NVVI. ‘Om discussies over bijvoorbeeld het nut van vaccinatie op waarde te kunnen schatten, is het belangrijk dat mensen snel betrouwbare informatie over het afweersysteem kunnen vinden’, voegt Van Egmond toe.

Afweer uit balans geeft ziekten
Het afweersysteem is een verzamelnaam voor een uitgebreid verdedigingssysteem dat ons beschermt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Zonder het afweersysteem zouden wij niet kunnen overleven, omdat we continue ziek zouden zijn. Dit wordt pijnlijk duidelijk bij patiënten bij wie het afweersysteem niet hard genoeg werkt, zoals bij AIDS of kanker. Het tegenovergestelde bestaat ook. Soms reageert het afweersysteem overdreven op onschuldige stoffen zoals in pinda’s, pollen of melk en krijgen mensen ernstige allergische reacties. En het kan nog erger wanneer het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert en auto-immuniteit met chronische ontstekingen ontstaan.

MijnAfweer.nl

print this page
 
Webdesign © 2008 Strik Design