Ter Herinnering aan Rudy Ballieux

Tuesday November 17 2020

Op 22 oktober j.l. is overleden, in zijn negentigste levensjaar, Prof. dr. Rudy E. Ballieux, emeritus Hoogleraar Klinische Immunologie en voormalig hoofd van de gelijknamige afdeling binnen de Medische Faculteit en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Rudy Ballieux was één der grondleggers van de Immunologie als wetenschappelijke discipline in Utrecht, en foto-rudy.jpgtevens in Nederland. Zijn loopbaan viel in de eerste periode van veelzijdige groei van het vak en stormachtige toename van kennis van en inzicht in de bouw en functie van het afweersysteem. Hij trad in 1959 aan als staflid met klinisch chemische opleiding binnen het research laboratorium van Prof. dr. F.J. Jordan, Afdeling Inwendige Geneeskunde van het toenmalig Stads- en Academisch Ziekenhuis Utrecht. In 1967 vormde hij de Laboratoriumafdeling Klinische Immunologie Utrecht, die zich al gauw breed ontplooide tot een belangrijk en vruchtbaar centrum van onderwijs, opleiding, research, en diagnostiek. Rudy Ballieux heeft daarmee deelgenomen en bijgedragen aan onderzoek gericht op vele aspecten van het immuunsysteem.

De eerste decade van zijn loopbaan was hoofdzakelijk gewijd aan fysisch en immunochemisch onderzoek aan paraproteïnen (M-proteïnen), voorkomend bij patiënten met “atypische macroglobulinaemie”. Hierbij bleek dat vele van deze paraproteïnen een nieuwe klasse immunoglobulinen representeerden, die al dra bekend werd als IgA.

lees meer...

print this page
 
Webdesign © 2008 Strik Design